Påskbröd med ägg

(null)

1 bröd

50 gr jäst eller 1 påse torrjäst

4 dl vatten

2 tsk salt

1/2 dl olivolja

3 dl rågsiktsmjöl

8-9 dl vetemjöl

6 okokta ägg

 

Så här gör du: 

1. Värm vattnet till 37*

2. Lös upp jästen i vattnet

3. Tillsätt olivolja och rågsikt

4. Blanda och tillsätt vetemjöl

5. Häll sist i saltet

6. Blanda degen tills den släpper bunkens kanter

7. Jäs degen i bunken 30 min.

8. Häll ut degen på bakbord och dela den i två delar.

9. Baka ut en del och kavla till en rund platta ca 25 cm i diameter.

10. Placera äggen jämnt fördelade på degplattan

11. Dela den andra degbiten i sju delar och baka ut varje del till tre längder som flätas till en 25 cm lång fläta.

12. Vik 6 st av flätorna och lägg dem runt äggen med ändarna utåt. Vik ner ändarna under degplattan. 

13. Snurra ihop den sjunde flätan till en bulle och lägg i mitten på degplattan.

14. Låt brödet jäsa på plåt i 30 min.

15. Pensla mittenbullen och mellanrummen mellan äggen med uppvispat ägg och strö på vallmofrön (vita i mitten och blå mellan äggen). 

16. Grädda brödet i 190* i ca 30 minuter. Äggen blir också kokta under tiden. 

17. Låt brödet svalna på galler.

 


#påsk #easter #påskbröd - Bröd - Påsk - Ägg