Vridna rågbröd

4 stycken
200 graders ugn
 
 
(null)
 
Detta behöver du:
8 dl ljummet vatten
1 påse torrjäst
2 msk rapsolja
1 msk ljus sirap
5 dl finmalet rågmjöl
5 dl vetemjöl special
ca 8-10 dl vetemjöl
1 tsk salt
 
 
Så här gör du:
1. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt) och häll i en degbunke
2. Tillsätt olja, sirap och torrjästen till vattnet
3. Blanda ner rågmjölet och därefter vetemjöl special
4. Blanda ner vetemjölet lite i taget
5. Häll sist i saltet
6. Blanda degen tills den släpper bunkens kanter
7. Låt degen jäsa i 30 minuter under duk
8. Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar
9. Baka ut varje del till ett avlångt bröd och vrid det innan det läggs på bakplåtspappersklädda plåtar
10. Pudra vetemjöl över bröden och låt dem sen jäsa på plåtarna i 30 minuter
11. Grädda bröden ca 25 minuter i 200 grader
12. Låt bröden svalna på galler
 
(null)
 
(null)
 
(null)