Brödkransar med örter

4 st brödkransar


100 gr jäst eller två påsar torrjäst
1 liter ljummet vatten 37 grader
1 dl rapsolja
2 msk sirap
4 tsk örter provencale
5 dl rågsikt
Ca 18 dl vetemjöl
3 tsk salt

Topping:
Italiensk salladskrydda

1. Värm vattnet till 37 grader
2. Lös upp jästen i vattnet 
3. Tillsätt olja, sirap, örtkryddor och rågsikt
4. Blanda väl och häll sedan i vetemjölet lite i taget
5. Häll sist ner saltet och blanda tills degen släpper bunkens kanter. 
6. Jäs degen i bunken i 30 minuter
7. Häll ut degen på bakbord och dela den i fyra delar
8. Knåda och dela varje del i 10 st bitar
9. Rulla varje liten bit till en boll och lägg på bakplåtspapper på plåt, lägg de runda degbollarna, tio stycken på varje plåt, så att de bildar en ring. 
10. Pudra salladskrydda på brödkransarna
11. Klipp mönster i brödkransarna
12. Jäs bröden 30 minuter på plåtarna
13. Grädda bröden mitt i ugnen ca 30 min. 
14. Låt bröden kallna på galler