Morotsbröd med nypon

 

 
3 st bröd
 
50 gr jäst eller 1 påse torrjäst
5 dl morotsjuice
1 tsk salt
1 tsk socker
2 msk rapsolja
2 st påsar nyponsoppapulver (totalt ca 100-150 gr)
11-13 dl vetemjöl
 
Så här gör du: 
1. Värm morotsjuicen till 37*
2. Lös upp jästen och sockret i juicen och tillsätt oljan.
3. Tillsätt nyponsoppapulvret
4. Blanda ner vetemjölet
5. Tillsätt saltet
6. Blanda degen tills den släpper bunkens kanter.
7. Jäs degen i bunken 30 minuter.
8. Dela degen i tre bitar
9. Baka ut varje bit till en morotsformad limpa.
10. Skär små snitt i limporna med en vass kniv, så att det ser ut som strukturen på morötter.
11. Låt limporna jäsa på bakpappersklädd plåt i 25 minuter.
12. Grädda bröden 10 minuter i 225*, sänk värmen till 190* och grädda ytterligare ca 20 minuter.
13. Låt bröden svalna på galler.
14. Dekorera med dillkvistar så det ser ut som morotsblast.
 
 


#morotsbröd - Bröd