Foccacia

 
1/2 pkt jäst
1/2 liter vatten (37 grader) 
1 tsk salt
1 tsk socker
11-12 dl vetemjöl
 
1. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt) 
2. Blanda alla ingredienser i en degbunke
3. Jäs degen under bakduk ca 45 min.
4. Häll ut degen direkt på plåten med bakplåtspapper och platta ut den över plåten,
    eller häll ut den på bakbordet och dela i två bitar. Knåda inte! 
    Forma degbitarna till två rundlar och lägg dem på bakplåtspapper på plåten. 
5. Tryck gropar i degen med fingertopparna. 
6. Tryck ev. fast soltorkade tomater, fetaost, oliver eller det du vill smaksätta brödet med. 
7. Pensla över örtolja
8. Strö över flingsalt
9. Låt jäsa på plåten ca 25 min.
10. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 min. 
 
Örtolja:
2-3 msk olivolja
blanda med någon örtkrydda som Provensale, timjan, rosmarin, oregano, basilika eller dyl. 
Ev. vitlök eller chili
mixa ihop till en flytande olja
 
 

Bröd - Foccacia