Äpple- & honungsbröd med rostade frön

(null)

(null)

2 st stora bröd

Detta behövs:
1 påse torrjäst
2 dl ren pressad äppeljuice
6 dl vatten 
3 dl finrivet äpple med skal
2 msk olja
1 msk honung
1 dl vetekli
3 dl dinkelmjöl (siktat)
Ca 17 dl vetemjöl
2 tsk salt
Vallmofrön
Solroskärnor 

Gör så här:
1. Om du har en råsaftcentrifug, pressar du äpplen där för att få äppeljuice. Annars går det bra med köpt juice. 
2. Värm vattnet och juicen till 37 grader
3. Häll vätskan i en degbunke tillsammans med rivet äpple, olja, honung och torrjäst. Blanda. 
4. Tillsätt vetekli och dinkelmjöl och blanda sen ner vetemjölet lite i taget. 
5. Blanda sist i saltet. 
6. Rör degen smidig tills den släpper bunkens kanter. 
7. Låt jäsa ca 45 min. 
8. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i fyra lika stora delar. 
9. Knåda varje degbit och gör en lång längd ca 40-50 cm. 
Rulla två längder i vallmofrön och två längder i solroskärnor (degen bör vara lite kladdig så fröna fastnar). 
10. Ta en längd av varje sort och sno dem runt varandra som en fläta med två tampar. 
Gör likadant med de övriga två. 
11. Lägg bröden på bakplåtspapper på en plåt och låt dem jäsa 30 min. 
12. Grädda bröden 10 min på 225 grader, sänk värmen till 190 grader och grädda ca 20-25 min till. 
13. Låt bröden svalna på galler. 

#äppelbröd