Jordgubbs- & persikosylt

10 st glasburkar med vardera 380 gram sylt

(null)

(null)


4 liter / 2 kg  Jordgubbar 
5 st / 600 gr  Persikor
5 dl vatten
1 msk pressad citron
1,1 kg syltocker

 1. Sätt ugnen på 100 grader och ställ rena glasburkar på en plåt. Lägg även locken på plåten.
 2. Skölj  och snoppa jordgubbarna samt lägg dem i en stor kastrull
(null)

 3. Skölj och skär bort persikornas fruktkött från kärnorna 
 4. Lägg persikobitarna i kastrullen med jordgubbarna
(null)

 5. Häll i vattnet och låt allt koka upp
 6. Ställ in plåten med glasburkarna i ugnen i ca 10 minuter för att sterilisera dem.
 7. Sänk värmen något och koka i ca 5 minuter, rör runt emellanåt
 8. Tillsätt pressad citron och därefter syltsockret
 9. Låt allt koka i ca 5 minuter till på medelvärme, rör då och då
(null)

10. Ta kastrullen ifrån plattan
11. Ta ut plåten med glasburkarna ifrån ugnen och låt burkarna stå kvar på plåten
12. Mixa blandningen med en stavmixer om du vill ha slät sylt, du kan också mixa litegrann för sylt med lite bitar i eller inte mixa alls om du vill ha hela jordgubbar i sylten. Du bestämmer själv.
(null)

13. Häll sylten i de steriliserade glasburkarna (både sylt och burkar ska vara varma) och skruva på locken.
(null)

14. Låt burkarna stå i rumstemperatur och svalna innn du ställer dem i kyl eller sval. Burkarna klarar även att stå framme på en mörk plats så länge de inte är öppnade. Öppnad burk ska stå i kyl. 
(null)



#sylt #jordgubb #persika #sommar