Bergis

3 st bröd
 
Det här behöver du:
50 gr jäst eller 1 påse torrjäst
5 dl vatten 37*
1/2 dl rapsolja
1 1/2 tsk salt
1 tsk socker
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg
vallmofrön
1 bakpappersklädd plåt
 
Så här gör du:
1. Blanda ut jästen, oljan och sockret i det fingervarma vattnet.
2. Blanda ner vetemjölet
3. Tillsätt saltet sist
4. Blanda degen tills den släpper bunkens kanter.
5. Låt degen jäsa 30 minuter.
6. Dela degen i tre bitar och skär bort en liten del från varje bit.
7. Baka ut de tre stora delarna till Bergisfrallor och lägg på bakpappersklädd plåt.
8. Rulla ut de tre mindre degbitarna till långa tunna längder. Vik varje längd på mitten och tvinna ihop den. De ska vara lika långa som deglimporna.
9. Fäst varje tvinnad längd som en sträng på mitten av limporna med lite vatten. 
10. Jäs bröden 25 minuter.
11. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
12. Grädda på 225* i ca 25 minuter. 
 
 
 

#bröd - Bröd - Fralla