Blombröd

(null)

(null)


4 st
 
Du behöver:
1 liter vatten
2 påsar torrjäst
2 msk rapsolja
½ dl ljus sirap
1 liter rågsiktsmjöl
1,3-1,4 liter vetemjöl
3 tsk salt
1 ägg
Chiafrön/vallmofrön/solroskärnor eller dyl.
 
Gör så här:
1. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt) och häll ner det i degbunken
2. Tillsätt olja, sirap och torrjäst. Blanda
3. Häll i rågsikten och blanda.
4. Häll i vetemjölet lite i taget under omrörning
5. Strö till sist i saltet och blanda degen tills den släpper bunkens kanter
6. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter
7. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar.
8. Dela varje del i sju lika stora bitar
9. Rulla varje bit till en boll och lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Lägg en boll i mitten och sex stycken runt om så det blir en blomma. Lämna ett litet mellanrum mellan bollarna så de kan få plats att jäsa.
10. Gör likadant med alla degbollar så det blir fyra stora blombröd
11. Låt bröden jäsa 20 minuter på plåtarna
12. Pensla mitten av blommorna med uppvispat ägg och strö på valfri dekoration. Jag använde chiafrön på mina.
13. Grädda bröden på 190 grader i ca 15 minuter
14. Låt bröden svalna på galler

#blombröd - #blombröd