Påskbröd med ägg

1 bröd
50 gr jäst eller 1 påse torrjäst
4 dl vatten
2 tsk salt
1/2 dl olivolja
3 dl rågsiktsmjöl
8-9 dl vetemjöl
6 okokta ägg
Så här gör du:
1. Värm vattnet till 37*
2. Lös upp jästen i vattnet
3. Tillsätt olivolja och rågsikt
4. Blanda och tillsätt vetemjöl
5. Häll sist i saltet
6. Blanda degen tills den släpper bunkens kanter
7. Jäs degen i bunken 30 min.
8. Häll ut degen på bakbord och dela den i två delar.
9. Baka ut en del och kavla till en rund platta ca 25 cm i diameter.
10. Placera äggen jämnt fördelade på degplattan
11. Dela den andra degbiten i sju delar och baka ut varje del till tre längder som flätas till en 25 cm lång fläta.
12. Vik 6 st av flätorna och lägg dem runt äggen med ändarna utåt. Vik ner ändarna under degplattan.
13. Snurra ihop den sjunde flätan till en bulle och lägg i mitten på degplattan.
14. Låt brödet jäsa på plåt i 30 min.
15. Pensla mittenbullen och mellanrummen mellan äggen med uppvispat ägg och strö på vallmofrön (vita i mitten och blå mellan äggen).
16. Grädda brödet i 190* i ca 30 minuter. Äggen blir också kokta under tiden.
17. Låt brödet svalna på galler.


