Indisk gryta med bönor, solrosfrön och ingefära


10 portioner
1 kg torra kidneybönor
Kryddpasta:
250 gram solrosfrön
3/4 dl rapsolja
3/4 dl färsk riven ingefära
3/4 dl flytande honung
2,5 msk garam masala
2,5 tsk spiskummin
2,5 tsk salt
3 krm cayennepeppar
1 kg krossade tomater
1/2 kg kokosmjölk
Olja till stekning
Gör så här:
Blötlägg bönorna i kallt vatten över natten.
Koka bönorna i saltat vatten i ca 1 timme.
Sila bort kokvattnet från bönorna.
Blanda alla ingredienser till kryddpastan och mixa med stavmixer till en tjock smet.
Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs på bönorna ihop med kryddpastan ett par minuter.
Häll i kokosmjölken och låt grytan koka på medelvärme i ca 15 minuter.
Färdig att ätas tillsammans med tex ris, bulgur eller matkorn samt grönsaker och ev naanbröd.
