Surdegsbröd med solroskärnor, äpple och honung



4 st bröd
Dag 1
Fördeg:
5 dl vatten 40 grader
5 dl rågsikt
2 dl surdegsgrund
Blanda samman ingredienserna till fördegen och låt den stå under bakduk och jäsa i rumstemperatur ca 6 tim.
Vispa in luft i smeten emellanåt.
Förvara bunken i kylen över natten
Dag 2
Huvuddeg:
1,2-1,5 kg vetemjöl special
100 gram grovt rågmjöl
100 gram grahamsmjöl
200 gram rivet äpple
50 gram honung
500 gram vatten 40 grader
700 gram fördeg (spara resten till nästa bakning)
3 tsk salt
150 gram rostade solroskärnor
1/2 krm torrjäst
1. Blanda fördegen med vattnet, honung och rivet äpple samt torrjästen.
2. Blanda ner mjölerna och knåda degen på låg hastighet ca10 min.
3. Knåda in solrosfröna och saltet och knåda degen ytterligare 5 min.
4. Låt degen vila under lock 90 min.
5. Lägg degen på mjölat bakbord och vik in alla fyra sidor. Vänd skarven nedåt. Låt degen vila 1 timme.
6. Vik degen likadant en gång till och vänd ner skarven. Låt vila 10 min.
7. Dela degen i fyra bitar och rundriv dem till runda bullar som läggs på bakplåtspappersklädda plåtar.
8. Pudra grahamsmjöl ovanpå och skär tre snitt i varje bröd. Låt jäsa på plåtarna 45 min.
9. Sätt in bröden i 250 graders ugn i 5 min. Spraya samtidigt in vatten i ugnen med en blomspruta när du ställer in bröden.
10. Sänk värmen till 200 grader och grädda bröden ytterligare i 40 min.
11. Bröden är klara när innertemperaturen är 98 grader.