Lantbröd med surdeg


Dag 1
Fördeg:
5 dl vatten 40 grader
5 dl rågsikt
3 dl surdegsgrund
Blanda samman ingredienserna till fördegen och låt den stå under bakduk och jäsa i rumstemperatur ca 6 tim.
Vispa in luft i smeten emellanåt.
Förvara bunken i kylen över natten
Dag 2
Huvuddeg:
5 dl vatten 40 grader
6 dl fördeg (spara resten till nästa bakdag)
1 kg vetemjöl special
5 gr jäst
3 tsk salt
Blanda ihop degen och tillsätt saltet sist.
Jäs degen under bakduk i 2 tim.
Dela degen försiktigt i tre delar och lägg en del i varje form som är klädd med bakplåtspapper.
Pudra över mjöl på bröden.
Jäs bröden i formarna ca 75 min.

Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in formarna mitt i ugnen och spruta in vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta.
Sänk ugnstemperaturen till 200 grader efter 5 min.
Lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan var 10:e min.
Grädda bröden totalt 50 min.

Ställ bröden på galler och spruta vatten på dem med blomsprutan.
Låt bröden svalna under bakduk om du vill ha en lite mjukare yta.
