Lantbröd med surdeg


(null)

(null)

3 st bröd

Dag 1 
Fördeg:
5 dl vatten 40 grader
5 dl rågsikt
3 dl surdegsgrund
Blanda samman ingredienserna till fördegen och låt den stå under bakduk och jäsa i rumstemperatur ca 6 tim. 
Vispa in luft i smeten emellanåt. 
Förvara bunken i kylen över natten

Dag 2 
Huvuddeg:
5 dl vatten 40 grader
6 dl fördeg (spara resten till nästa bakdag)
1 kg vetemjöl special
5 gr jäst
3 tsk salt
Blanda ihop degen och tillsätt saltet sist. 
Jäs degen under bakduk i 2 tim. 

Dela degen försiktigt i tre delar och lägg en del i varje form som är klädd med bakplåtspapper. 
Pudra över mjöl på bröden. 
Jäs bröden i formarna ca 75 min. 

(null)

Sätt ugnen på 250 grader. 
Ställ in formarna mitt i ugnen och spruta in vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta. 
Sänk ugnstemperaturen till 200 grader efter 5 min. 
Lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan var 10:e min. 
Grädda bröden totalt 50 min. 

(null)

Ställ bröden på galler och spruta vatten på dem med blomsprutan. 
Låt bröden svalna under bakduk om du vill ha en lite mjukare yta. 

(null)


#surdeg #bröd