Vörtlimpa

Det här behövs:
2 flaskor (á 33 cl) julmust
150 gr margarin
100 gr jäst eller 2 påsar torrjäst
1 msk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
2 msk malda pomeransskal
1 dl mörk sirap
1 msk soja
1,5 dl russin
Ca 1,7 kg rågsiktsmjöl
1 tsk salt
Gör så här:
1. Smält margarinet i en kastrull och häll i porter och julmust och värm försiktigt till 37 grader.
2. Häll ner vätskan i en degbunke och tillsätt jästen, sirap, soja, russin och kryddorna.
3. Tillsätt mjölet under omrörning och häll sist ner saltet.
4. Blanda tills degen släpper från bunkens kanter.
5. Låt degen jäsa 30 minuter under bakduk.

6. Baka ut fyra limpor av degen och lägg dessa på plåtar med bakplåtspapper.


7. Jäs limporna på plåtarna ca 20-30 minuter.
8. Grädda limporna ca 30 minuter i 225 grader.
9. Låt svalna på galler.
