Tomtebröd

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Detta behövs till 2 bröd:

50 gr jäst eller 1 påse torrjäst
6 dl vatten 37 grader
1/2 dl rapsolja
3 dl rågsiktsmjöl 
13 dl vetemjöl
2 tsk salt
Russin
Kakao
Rödbetsspad

Gör så här:
1. Värm vattnet till 37 grader och häll det i en degbunke
2. Häll i jästen och oljan och blanda så jästen löser sig
3. Tillsätt rågsikten och vetemjölet och blanda ihop allt till en deg
4. Ha till sist i saltet och blanda degen tills den släpper bunkens kanter
5. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter
6. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i fyra lika stora delar 
7. Knåda varje deg för sig och gör tomtens kropp med ben och fötter av en bit. Gör likadant med en bit till. Lägg dessa på plåtar med bakplåtspapper. 
8. Av de andra två delarna tillverkas armar, huvud, luva, skägg, bälte, pälskanterna på jackan och tomtesäck. 
9. Måla de röda partierna med rödbetsspad med hjälp av en brödpensel. 
10. Måla de bruna partierna med kakao utrört i lite vatten. 
11. Tryck fast russin till ögon, näsa och knappar. 
12. Pudra mjöl med en tesil på de vita partierna. 
13. Låt bröden jäsa ca 30 min. 
14. Grädda bröden ca 25 min i 225 grader. 
15. Låt bröden kallna på galler. 

(null)

Tips!
Du kan också göra ett stort tomtehuvud istället för en tomte i helfigur. 

(null)




#julbröd #tomte #tomtebröd #christmasbread