Mjuk fralla med rågsikt


Bröden får en mjuk skorpa
4 st bröd
100 gr jäst eller 2 påsar torrjäst
100 gr smör eller margarin
1 liter mjölk 37 grader
4 tsk salt
4 tsk socker
1 msk brödkryddor
5 dl rågsiktsmjöl
ca 2 liter vetemjöl
1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm allt en liten stund så blandningen blir fingervarm (37 grader) och häll den sen i en degbunke.
2. Lös upp jästen i degspadet
3. Blanda i socker och brödkryddor
4. Blanda ner rågsikten och vetemjölet lite i taget
5. Häll sist i saltet
6. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
7. Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 minuter.
8. Häll ut degen på bakbord och dela den i fyra delar.
9. Baka ut varje del till ett ovalt bröd och lägg dessa på bakplåtspappersklädda plåtar.
10. Pudra mjöl över bröden
11. Snitta varje bröd med tre snitt. Använd en vass kniv eller rakblad.
11. Jäs bröden i 30 minuter på plåtarna.
12. Grädda bröden i 5 minuter på 250 grader. Sänk värmen till 190 grader och fortsätt grädda i ca 30 minuter.
Låt svalna på galler.