Mjuk fralla med rågsikt

Bröden får en mjuk skorpa 

4 st bröd

100 gr jäst eller 2 påsar torrjäst 
100 gr smör eller margarin
1 liter mjölk 37 grader
4 tsk salt
4 tsk socker
1 msk brödkryddor
5 dl rågsiktsmjöl 
ca 2 liter vetemjöl

1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm allt en liten stund så blandningen blir fingervarm (37 grader) och häll den sen i en degbunke. 
2. Lös upp jästen i degspadet
3. Blanda i socker och brödkryddor
4. Blanda ner rågsikten och vetemjölet lite i taget
5. Häll sist i saltet
6. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. 
7. Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 minuter. 
8. Häll ut degen på bakbord och dela den i fyra delar.
9. Baka ut varje del till ett ovalt bröd och lägg dessa på bakplåtspappersklädda plåtar.
10. Pudra mjöl över bröden
11. Snitta varje bröd med tre snitt. Använd en vass kniv eller rakblad. 
11. Jäs bröden i 30 minuter på plåtarna. 
12. Grädda bröden i 5 minuter på 250 grader. Sänk värmen till 190 grader och fortsätt grädda i ca 30 minuter. 
Låt svalna på galler.