Hönökakor


10 st brödkakor
50 gr jäst eller 1 påse torrjäst
50 gr smör
5 dl mjölk
2 msk ljus sirap
1/2 msk salt
2 tsk brödkryddor
Ca 12 dl vetemjöl
1. Smält smöret i en kastrull
2. Häll i mjölken i kastrullen och låt blandningen bli fingervarm 37 grader
3. Häll degspadet i en degbunke
4. Tillsätt jäst, sirap och brödkryddor och blanda
5. Häll nu i vetemjölet lite i taget under omrörning
6. Blanda sist ner saltet
7. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter
8. Låt degen jäsa i bunken 30 minuter
9. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i tio lika stora bitar
10. Arbeta varje degbit till runda bollar och kavla ut dessa till kakor ca 20 cm i diameter
11. Lägg degkakorna på bakplåtspappersklädda plåtar
12. Nagga kakorna med en gaffel
13. Jäs kakorna på plåtarna i 25 minuter
14. Grädda bröden i ca 5 minuter i 250 grader