Blomsterbröd med solroskärnor

2 stora runda bröd


50 gr jäst eller 1 påse torrjäst
8 dl vatten 37 grader
1 msk rapsolja
2 msk ljus sirap
1 dl rostade solroskärnor
8 dl rågsiktsmjöl
10-11 dl vetemjöl
2 tsk salt

1. Lös upp jästen i det fingervarma vattnet
2. Tillsätt olja, sirap och solroskärnor
3. Häll ner rågsikten och blanda
4. Blanda i vetemjölet lite i taget
5. Tillsätt salt 
6. Blanda degen tills den släpper bunkens kanter
7. Låt degen jäsa i bunken 40 minuter
8. Dela degen i två lika stora bitar och baka ut dessa till runda bröd som läggs på bakplåtspapper på plåtar
9. Lägg en schablon på bröden och pudra över vetemjöl. Lyft bort schablonen och du har ett fint mönster på bröden. 
10. Jäs bröden på plåten i 30 minuter
11. Grädda bröden 10 min. i 250 grader, sänk värmen till 190 grader och grädda ytterligare 25 minuter. 
12. Låt bröden svalna på galler.