Formbröd med rågsikt och vete
Detta behöver du:
8 dl vatten 37*
50 gr jäst
2 msk sirap
3 msk rapsolja
5 dl rågsiktmjöl
1,5 liter vetemjöl
2 tsk salt
3 st bakformar (avlånga)
Så här gör du:
1. Häll vatten och jäst i degbunken och blanda tills jästen löst upp sig.
2. Häll i sirap och 2 msk rapsolja. Resten av oljan smörjer du formarna med.
3. Häll i rågsiktsmjölet och blanda.
4. Tillsätt vetemjölet och till sist saltet.
5. Blanda degen tills den släpper bunkens kanter.
6. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
7. Smörj in formarna med oljan och ströa dem med vetemjöl så att inte degen fastnar.
8. Häll ut degen på mjölat bakbord.
9. Dela degen i tre lika stora bitar.
10. Knåda en bit i taget, forma till en limpa och lägg ner i brödformen. Gör likadant med alla tre.
11. Pensla bröden med vatten och strö över vallmofrön samt pizzakrydda om du vill ha lite extra smak på brödet. 12. Låt bröden jäsa övertäckta i 30 minuter.
13. Grädda bröden i 190* ca 25 minuter.
14. Låt kallna under bakduk.
.
