Äpple- & honungslimpa med linfrö

5 dl vatten 37 grader

50 gr jäst
2 msk rapsolja 
2 tsk salt
1 msk flytande honung 
2 dl rivet äpple
1 dl basmüsli (blötlagd)
1,5 msk linfrön
1,5 msk solroskärnor 
5 dl rågsikt
8-9 dl vetemjöl


1. Blanda ut jästen i det ljumna vattnet. 
2. Rör i olja, honung, linfrön, rivet äpple och solroskärnorna. 
3. Häll i basmüslin och rågsikten. 
4. Blanda ner vetemjölet och sist saltet. 
5. Blanda tills degen släpper kanterna på bunken. 
6. Jäs degen 30 minuter. 
7. Dela degen i två bitar och baka ut dessa till limpor. 
8. Pensla vatten på limporna och strö över linfrön och vetemjöl. 
9. Skär snitt i limporna så de inte spricker sönder vid jäsningen. 
10. Jäs bröden i 30 min. 
11. Grädda bröden i 5 min på 250 grader och spraya vatten i ugnen i början. 
12. Sänk värmen till 190 grader och grädda ytterligare 20-25 min.