Solbröd

 

 
2 st runda bröd
 
50 gr jäst eller 1 påse torrjäst
5 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
2 msk rapsolja
1 dl solroskärnor
3 dl rågmjöl
8-10 dl vetemjöl
polentagryn
 
Så här gör du:
1. Värm vattnet till 37*
2. Lös upp jästen och sockret i vattnet och tillsätt oljan.
3. Häll i solroskärnorna
4. Blanda i rågmjölet
5. Blanda i vetemjölet
6. Tillsätt saltet
7. Blanda degen tills den släpper bunkens kanter.
8. Jäs degen i bunken 30 minuter.
9. Dela degen i två bitar
10. Baka ut varje bit till ett runt bröd.
11. Pensla vatten på bröden och pudra över polentagryn med hjälp av en solformad schablon.
12. Låt bröden jäsa på bakpappersklädda plåtar 25 minuter.
13. Grädda bröden i 190* ca 30 minuter. Känn med sticka att de inte är degiga inuti.
14. Låt bröden svalna på galler.
 
 


Bröd