Påskbröd tupp

1 st bröd

 

50 gr jäst eller 1 påse torrjäst

6 dl vatten 37*

2 msk olja

2 msk sirap

2 tsk salt

5 dl rågmjöl

1 liter vetemjöl

 

Så här gör du:

1. Lös upp jästen i fingervarmt vatten 37*

2. Häll i olja, sirap och rågmjöl och rör om.

3. Blanda i vetemjöl och till sist salt.

4. Blanda degen tills den släpper bunkens kanter.

5. Låt degen jäsa i bunken 30 min.

6. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar.

7. Knåda varje bit för sig och bilda tuppens kropp med den ena biten.

8. Den andra biten delas upp i tio delar.

9. Använd sju delar till tuppens stjärtfjädrar, genom att rulla ut bitarna till fingertjocka längder som sen tvinnas och läggs som stjärtfjädrar. En bit gör du vingen av, en annan blir ben och fötter och den sista blir till näbb och kam. 

10. Klipp små hack i tuppens kropp så att det ser ut som fjäderdräkt.

11. Sätt fast ett russin till öga.

12. Jäs brödet på plåt med bakplåtspapper 30 min.

13. Grädda ca 30 min i 200 *

14. Brödet svalnas på galler. 

 

 
 
Bröd - Påsk - tupp