Bokbröd

1 stort bröd

50 gr jäst eller 1 påse torrjäst
5 dl vatten 37*
2 tsk salt
1/2 dl olivolja
3 dl rågsikt
9 dl vetemjöl

Så här gör du:
1. Lös upp jästen i fingervarmt (37*) vatten.
2. Blanda i oljan
3. Rör ner rågsiktsmjölet
4. Blanda i vetemjölet
5. Tillsätt saltet
6. Blanda degen tills den släpper bunkens kanter.
7. Jäs i bunken 30 minuter
8. Dela degen i tre delar
9. Baka ut och kavla en del och lägg den på en bakpappersklädd plåt. Skär rent kanterna så de blir raka.
10. Kavla ut nästa del och lägg uppepå den första. Se till att kanterna går lite innanför de på den första biten.
11. Kavla ut den tredje delen och lägg uppepå de andra två så det ser ut som bladen inne i den uppslagna boken.
12. Tryck ner en rand i mitten så det skapar bokryggens insida.
13. Jäs brödboken på plåten i 20 minuter.
14. Tryck bokstäver och rader i den uppslagna boken.
15. Grädda i 200* i ca 25 minuter. Känn med sticka så brödet är klart.
16. Låt brödet svalna på galler.
Bok - Bröd