Bamsebröd
2 st bröd
50 gr jäst eller 1 påse torrjäst
7 dl vatten 37*
2 dl lingon
1 msk lingonsylt
1 msk olja
5 dl grahamsmjöl
1,5 liter vetemjöl
2 tsk salt
Så här gör du:
1. Lös upp jästen i fingervarmt vatten (37*)
2. Blanda ner lingon, lingonsylt och olja.
3. Häll i grahamsmjöl och blanda degen.
4. Tillsätt vetemjöl och fortsätt blanda degen.
5. Häll i salt och blanda tills degen lossnar från degbunkens kanter.
6. Jäs degen i bunken i ca 30 min.
7. Häll ut degen på bakbord och knåda den. Gör en stor platt kaka av hela degen ca 2 cm tjock Och lägg den på bakpappersklädd plåt.
8. Mjöla valfritt mönster på degkakan. Jag använde kakformar med Bamsemotiv.
9. Jäs degkakan på plåten i 30 min.
10. Grädda brödet ca 25 minuter i 200*.
11. Låt brödet svalna på galler.
